USB stick: het kleine maatje voor al je digitale gegevens

Een USB stick is een populair middel om data op te slaan. Het is makkelijk mee te nemen. Je kunt er veel informatie op kwijt. En de USB stick is net zo makkelijk te gebruiken op een PC, laptop, dvd speler of zelfs in een stereo installatie. USB sticks zijn dan ook razend populair. Of je er nu 8 gigabytes op kwijt wilt of meer dan 100 giga’s, op een USB stick kan het allemaal. Laten we eens bekijken wat er allemaal mogelijk is met een USB stick, hoe deze werkt, wat er aan vooraf ging en of het kleine opslagapparaat toekomstbestendig is.

 

usbstick

Van floppy disk naar USB stick

Oudere computergebruikers weten het nog wel. De floppy disk, een klein handig schijfje waar je informatie op kon slaan. Het bood computergebruikers destijds de mogelijkheid om informatie mee te nemen. Je kon er teksten op kwijt, een paar foto’s dat was het wel zo’n beetje, een floppy disk was snel gevuld. Op de laatste 3,5 inch versies paste 1,4 megabytes aan data. Toen cd’s en later dvd’s de mogelijkheid boden om data op te slaan, was dit al een enorme stap voorwaarts. Je deed dat door de informatie op een dvd- of een cd-schijf te branden. Dat kon gezien de veel grotere opslagruimte ook een collectie mp3’s zijn of een film. Toch ging dat branden wel eens mis, en zat je met een schijf die niet goed werkte.

Direct kopiëren of verplaatsen

De USB stick maakte het branden overbodig. Het was nu mogelijk om bestanden van je computer te kopiëren of te verplaatsen naar een USB stick. Door middel van een flashgeheugen kon informatie worden opgeslagen. Had de eerste USB stick uit het jaar 2000 nog slechts een opslagcapaciteit van 8 MB, in de daaropvolgende jaren verdubbelde dat aantal steeds verder. Inmiddels zijn USB sticks met een capaciteit van 8 GB het minimum. Hoewel je op een dergelijke stick al zo’n kleine 2000 mp3’s of zo’n 7000 documenten kunt stallen, zijn ook USB sticks van 16 en 32 gigabyte erg gewild. Dat is overigens bij lange na niet het eindpunt, ze zijn ook verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 128 of 256 gigabyte. Er zijn zelfs geheugensticks in omloop waar je 1 terabyte (1000 GB) aan data kunt opslaan. Het is echter de vraag of je bij een dergelijke grote opslagcapaciteit voor een USB stick zou moeten kiezen. In dat geval lijkt een externe harde schijf een betere keuze.

2.0 en 3.0 USB sticks

USB 2.0 is momenteel nog de standaard. Het was de opvolger van de 1.1 stick die eigenlijk nauwelijks meer gebruikt wordt. Dat 2.0 nog steeds de standaard is, heeft te maken met het feit dat veel computers en laptops USB poorten hebben die geschikt zijn voor dit formaat. Als je een PC of laptop bezit met 2.0 poorten, kan je dan ook volstaan met de aanschaf van 2.0 USB sticks. Een 3.0 USB stick werkt overigens gewoon prima op een 2.0 poort, maar is niet in staat de extra snelheid te genereren waartoe deze nieuwe generatie USB sticks in staat is. Op de meeste nieuwe computermodellen zijn deze 3.0 poorten die geschikt zijn voor USB 3.0 echter wel aanwezig. Heb je niet zo lang geleden een PC of laptop gekocht dan is het zeker aan te raden om USB sticks aan te schaffen voor een 3.0 poort. USB 3.0 heeft een hogere lees- en schrijfsnelheid dan zijn voorganger. Hierdoor kun je nog sneller foto’s, muziek etc. overzetten. Er is echter geen standaardsnelheid aan te geven. De lees- en schrijfsnelheid verschilt per USB stick. Sommige 3.0 sticks kunnen enorme snelheden aan, maar anderen lezen nauwelijks sneller dan de snelste 2.0 USB sticks. Het is dus zaak om goed te informeren welke mogelijkheden de verschillende USB sticks je te bieden hebben. In online winkels kun je meestal gebruik maken van een filter die het vinden van de voor jouw juiste USB stick makkelijk maakt.

Heeft de USB stick toekomst?

Met de opkomst van allerlei diensten die je gegevens opslaan in de cloud, is de vraag gerechtvaardigd of de USB stick nog wel toekomst heeft. Zal de stick net als de floppy disk uit beeld verdwijnen? Daarvoor is het goed om na te gaan wat de voor- en nadelen zijn van gegevens op te slaan in de cloud, en datzelfde te doen voor een USB stick. De laatste jaren heeft het online opslaan van gegevens een enorme vlucht genomen. Hoewel aanbieders zeggen de veiligheid te garanderen, is echter al diverse keren gebleken dat ‘hackers’ zichzelf toegang weten te verschaffen tot deze beveiligde ‘wolken’. Helemaal zeker ben je dan ook niet of je data wel veilig zijn. Bovendien betekent opslaan in de cloud, dat je je gegevens afstaat. Het is alsof je ergens een opslagruimte huurt en maar moet hopen dat je spullen daar veilig zijn. Ook moet je je sleutels (in dit geval wachtwoorden) niet kwijt raken, om toegang te hebben tot je eigen gegevens. Hoewel je in principe overal ter wereld toegang hebt tot je gegevens in de cloud, is het wel een vereiste dat er een internetverbinding aanwezig is.

Persoonlijk gebruik

Met een USB stick heb je hier niet mee te maken. Je hebt je data altijd bij je, en je hebt daarover de volledige controle. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je de USB stick niet kwijt raakt, want als deze niet beveiligd is door middel van een wachtwoord of vingerafdruk dan kunnen je gegevens bij verlies zomaar op straat komen te liggen. Maar waar voor bedrijven, die enorme hoeveelheden aan data moeten opslaan, de cloud een oplossing kan zijn, is voor persoonlijk gebruik de USB stick toch meestal een veel handigere oplossing. De cloud kan je dan toch nog eventueel er naast gebruiken.

Het kleine geheugenapparaatje hoeft dus voorlopig niet te vrezen voor zijn bestaan. Veel mensen zullen hun data liever dichtbij zich hebben. Zeker als het om persoonlijke gegevens gaat, zoals foto’s of belangrijke documenten. Je hebt vast wel gezien en gehoord waar het opslaan van foto’s online toe kan leiden. Vooral beroemdheden en andere VIP’s zijn nogal eens het slachtoffer van ‘ongewenste’ publicaties van privé foto’s die uit de cloud komen. Maar daarnaast biedt de USB stick een hoop gebruikersgemak. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om muziek rechtstreeks af te spelen via de mp3 speler van je stereo installatie, of foto’s bekijken op je tv. Ook kun je er diverse applicaties op laten draaien zonder dat je deze op je computer hoeft te installeren. Het handzame formaat maakt het ten slotte ook een ideaal maatje voor als je onderweg bent.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *