VCA binnen jouw bedrijf

Aan een VCA-certificaat wordt tegenwoordig enorm veel waarde gehecht. Het is een begrip in de ‘risico’ sectoren als transport, bouw, industrie en techniek. Hoewel het certificaat niet verplicht is, wijzen wij u graag op het nut van dit belangrijke certificaat. Ook eisen steeds meer opdrachtgevers het VCA-certificaat van hun aannemers. Eigenlijk kunnen bedrijven niet meer om een VCA heen!

Het doel van een VCA-certificaat

Het doel van het VCA(Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) certificaat is om werknemers zo veilig, verantwoord, milieuvriendelijk en gezond mogelijk te laten werken. Dit in de hoofdzaak om bedrijfsongevallen te voorkomen! In het ergste geval veroorzaakt een bedrijfsongeval (blijvend) lichamelijk letsel en is de materiële schade (dus financiële schade) vaak ook niet te overzien. Een CVA-certificaat is dus bedoeld voor werknemers en leidinggevenden van bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Wanneer u het VCA examen heeft gehaald en beschikt over een certificaat, kunt u aantonen dat veiligheid in de werkplaats bij u voorop staat!

Verschillende soorten VCA-certificaten

Er bestaan verschillende soorten certificeringen VCA. Zo is er voor werknemers het basis VCA, een certificering voor algemene basisveiligheid. Met dit certificaat op zak weet uw werknemer onveilige werksituaties te herkennen, de juiste handelingen om ongelukken te voorkomen en voldoende kennis te hebben van de algemene wet- en regelgeving. De meeste bouwterreinen of werkplaatsen mag u tegenwoordig niet meer betreden zonder dit certificaat. Het VOL-VCA is er speciaal voor zzp’ers en leidinggevenden. VOL staat in dit certificaat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggeven. Dit certificaat geeft aan dat u over voldoende kennis beschikt om op bedrijfsniveau de veiligheidsregels door te voeren. Ook weet u zo precies aan welke eisen uw werknemers moeten voldoen. Bijna gelijk aan het VOL-VCA certificaat is het VIL-VCA, bestemt voor leidinggevenden en intercedenten van een uitzendbureau. Dit certificaat gaat meer in op de specifieke kennis van intercedenten.