Verschil tussen Latex en nitril wegwerphandschoenen

In de voedselverwerkende industrie en in de gezondheidszorg wordt enorm veel gewerkt met wegwerphandschoenen. Deze producten staan erom bekend dat ze helpen voorkomen dat bacteriën en verontreinigingen via de huid van mensen wordt overgedragen. Je kunt zowel nitril handschoenen als latex handschoenen kopen. De producten van beide materialen zijn in enorm veel varianten verkrijgbaar en het toepassingsgebied lijkt vrijwel identiek. Maar toch zijn er wel een paar verschillen. In dit artikel worden die uiteengezet. Er bestaan ook vinyl wegwerphandschoenen, maar die worden hier buiten beschouwing gelaten, omdat de kwaliteit daarvan niet vergelijkbaar is met de latex en nitril varianten.

Latex wegwerphandschoenen

Wegwerphandschoenen die gemaakt zijn van natuur rubber latex bestaan al langere tijd. Het zijn handschoenen die nauw rondom de huid aansluiten, waardoor je nog steeds goed kunt voelen wat je aanraakt. Latex is een natuurlijk product met als belangrijkste grondstof rubber uit de rubberboom. Als de handschoenen worden weggegooid zijn ze biologisch afbreekbaar. Latex wegwerphandschoenen zijn relatief goedkoop. Een groot nadeel is, dat sommige mensen last hebben van een latex allergie. Als zij de handschoenen aan hebben krijgen ze jeuk, of de allergie kan uiteindelijk uitmonden in allergisch contact eczeem. Wie daar geen last van heeft kan de handschoenen zonder probleem langere tijd dragen.

Nitril wegwerphandschoenen

Vooral voor mensen met een latex allergie is het fijn dat je nu nitril handschoenen kopen kunt. Voor het gebruik zijn de eigenschappen van latex handschoenen en nitril goed met elkaar te vergelijken. Nitril handschoenen zijn echter nog iets sterker, waardoor er minder snel lekken ontstaan door het aanraken van scherpe voorwerpen. Nitril is een synthetisch rubber. Het bestaan al jaren, maar de productiekosten van het materiaal zijn in de afgelopen jaren sterk in prijs gedaald maar blijft afhankelijk van de olieprijs. Daardoor zijn nitril handschoenen nu een goed alternatief voor de latex varianten. Zelfs bij langdurig gebruik veroorzaakt nitril geen irritaties.