Verschillende soorten fietsenrekken en fietsendragers

Wanneer u een fiets aanschaft dan denkt u er misschien niet zo snel bij na maar een fietsenrek of een fietsdrager kan het plezier van de fiets enorm verhogen. Want wat is er leuker dan een fietstocht in een mooie omgeving die niet binnen bereik ligt van uw fiets. Een fietsdrager achter op de auto is in dat geval een prachtig hulpmiddel. Maar wanneer men denkt aan een fietsendrager of een fietsenrek dan zijn er uiteraard verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de fietsenrekken die in de schuur of garage gebruikt kunnen worden of de rekken die te zien zijn bij scholen of andere openbare gelegenheden. Lees verder in dit artikel welke mogelijkheden er allemaal zijn om een fiets veilig te stallen.

 

fietsenrek

 

Het fietsenrek buiten geplaatst

Het meest opvallende fietsenrek is waarschijnlijk wel het rek dat bij openbare gebouwen en scholen te vinden is. Dit type fietsenrek kan zowel op de grond als aan de muur bevestigd worden. In dit segment heb je o.a. de simpele fietsenrekken waarbij twee beugels het voorwiel ondersteunen wanneer deze in het rek geschoven wordt. Maar er zijn meer mogelijkheden. Deze fietsenrekken hebben namelijk als nadeel dat ze de ruimte beperkt benutten. Deze ruimte kan beter benut worden wanneer de beugels om en om in hoogte geplaatst zijn. De eerste fiets staat dan laag, de tweede fiets in de rij komt in een beugel die enkele decimeters hoger geplaatst is. De sturen van de fietsen zitten elkaar op die manier niet in de weg en dat heeft als voordeel dat er meer fietsen geplaatst kunnen worden.

 

Het fietsenrek in de fietsenstalling

Uiteraard is het de bedoeling dat fietsen die in een fietsenstalling geplaatst worden veilig en netjes moeten staan. Daarom zijn er voor de fietsenstallingen meerdere opties beschikbaar om de fietsen netjes en efficiënt te stallen. Ook hier zijn de fietsenrekken waarbij om en om de rekken in hoogte verschillen populair omdat ze ruimte besparen. Ook fietsenrekken die aan de muur bevestigd kunnen worden ziet men vaak in de fietsenstalling. Een andere optie die steeds vaker te zien is zijn de fietsenrekken met twee verdiepingen. Je kunt dan een fiets stallen boven de fietsen die op de begane grond staan. Ook deze vorm van fietsenstalling levert een aanzienlijke besparing van ruimte op. Het voordeel? Meer fietsen op een kleinere ruimte.

 

De fiets veilig op slot in de beugel

Vooral bij fietsenrekken bij openbare gebouwen is het noodzaak om ook na te denken over het voorkomen van diefstal. Veel eigenaren van fietsenstallingen staan er niet bij stil dat een normale beugel waar het voorwiel in gezet kan worden nadelig is voor het voorkomen van diefstal. Immers, wanneer de fiets alleen op het voorwiel in de beugel en in het slot zit dan is het losmaken van het voorwiel voldoende om een dure fiets mee te nemen. Daarom zijn er meerdere rekken voor fietsenstallingen beschikbaar waarbij het makkelijker is om het frame in het slot te zetten.

 

Het fietsenrek voor de auto

Wanneer je een fiets mee wilt nemen met de auto dan zijn er twee mogelijkheden. De eerste is waarbij de fiets bovenop het dak van de auto geplaatst wordt. Het voordeel van deze dakdragers is dat er meerdere fietsen op het dak meegenomen kunnen worden, soms wel tot en met 6 fietsen. Het nadeel van deze fiets dakdragers is dat de hoogte van de auto uiteraard veel hoger zal worden wat lastig kan zijn wanneer er in tunnels gereden moet worden met beperkte hoogte of een laag viaduct of poort. In dat geval is het mogelijk dat de auto niet met de fietsen deze obstakels kan nemen. Deze fiets dakdragers zijn vooral erg in trek bij wielerploegen die veel fietsen moeten nemen maar ook bij grote groepen die op vakantie gaan en meerdere fietsen moeten meenemen op de auto.

 

De fietsendrager op de trekhaak

Verreweg de meest gebruikte optie om fietsen mee te nemen met de auto is het fietsenrek auto geschikt maken met behulp van de trekhaak. Deze fietsdrager is meestal geschikt om maximaal twee fietsen mee te nemen maar er zijn modellen in de markt die meer fietsen mee kunnen nemen. Dit fietsenrek voor de auto is op dit moment het meest populaire omdat de fietsen makkelijk op de drager te plaatsen zijn in vergelijking met de dakdrager. Ook verandert de totale hoogte van auto met fietsrek niet. Er treden dus geen problemen op bij het passeren van obstakels zoals bruggen, viaducten, tunnels en poorten. Deze fietsendrager is wel duurder dan de andere dragers omdat er voorzieningen op moeten zitten zoals een kentekenplaat en verlichting. De fietsdrager blokkeert immers het kenteken en de verlichting op de auto zelf.

 

Fietsenrekken voor in de schuur en garage

Ook thuis kan er snel behoefte ontstaan om fietsen meer efficiënt te stallen in de garage of de schuur. Ook hiervoor zijn er meerdere mogelijkheden. Te denken valt aan fietsenrekken die aan de muur bevestigd kunnen worden en waar de fietsen aan opgehangen kunnen worden. Er zijn fietsbeugels verkrijgbaar waarbij de fiets op de grond in de beugel gezet wordt waarna deze omhoog gehesen kan worden. Op die manier blijft het vloeroppervlak van de schuur of de garage optimaal benut. Daarbij zijn de fietsen op deze manier ook veilig opgeborgen zodat er geen schade kan ontstaan wanneer iemand een ongelukje heeft in de schuur. Een hamer, die valt bij het klussen in de schuur, kan op die manier geen schade meer toebrengen aan bijvoorbeeld een dure fiets met een carbon frame.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *