vijf dingen die je moet weten voordat je een nieuwe CV aanschaft

Het kopen van een nieuwe ketel is een grote en dure beslissing. Hier zijn vijf dingen die je moet weten voordat je een nieuwe CV aanschaft.

1: Het belang van een betrouwbare nieuwe ketel

Het is eenvoudig – hoe betrouwbaarder de Nieuwe cv ketel, hoe minder geld je hoeft te besteden aan reparaties en onderhoud. De gemiddelde kostprijs voor het repareren van een ketel ligt rond de 210 euro, wat een flinke stimulans is om een duurder en betrouwbaarder merk aan te schaffen.

Gemiddeld genomen werkt 65 procent van de duurdere ketels namelijk nog optimaal na 6 jaar. In tegenstelling tot de goedkopere komt dit percentage op 45.

Daarnaast bieden de duurdere cv-ketels ook meer mogelijkheden, zoals: automatisch energie verminderen en meerdere warmtelagen zodat je direct over warm water beschikt.

En op basis van 6 jaar is een duurdere variant praktischer en voordeliger.

2 Overweeg de mening van jou ketelbouwer

Een keteltechnicus zal een waardevolle bron van informatie zijn tijdens het koopproces. Hij of zij zal je kunnen adviseren om de beste keuze te maken voor het type en de grootte van de ketel dat je nodig hebt.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat veel verwarmingsingenieurs worden gestimuleerd om bepaalde merken verwarmingsketels te installeren en sommige zullen alleen ketels van specifieke merken installeren.

Dit betekent dat je verwarmingsingenieur niet altijd de meest verantwoorde ketel adviseert.

3 Welke soorten ketels zijn er?

Er zijn drie hoofdtypen beste cv ketels om uit te kiezen: een combi, conventioneel en systeemketel.

Een combiketel verwarmt water wanneer je het nodig hebt. Op het moment dat jij de kraan of douche opendraait met warm water, gaat de ketel het water verwarmen. Dit kan enkele minuten duren.

De conventionele ketel beschikt over meerdere opslagruimtes die warm water bevatten. Hierdoor heb je op elke moment van de dag warm water en hoeft het niet voorverwarmd te worden. Zodra er warm water wordt gedeponeerd uit de opslagruimtes, start de conventionele ketel met het opnieuw produceren van warm water.

Bij een systeemketel zijn er meerdere componenten geïnstalleerd in de kast. Hierdoor is hij makkelijker te plaatsen, dan conventionele ketels en nemen ze minder ruimte in beslag.

De systeemketel beschikt alleen wel over één opslagruimte en heeft daardoor tijd nodig om water op te warmen.

 

Woon je in een klein huis met slechts één badkamer, of woon je alleen of met één partner, dan is een standaard combiketel zonder warmwatertank meestal de beste keuze. Als je huis groter is of als er meer dan twee mensen in wonen, dan is een boiler met alleen warmte of systeem meestal een betere optie.

4 Kiezen voor een efficiënte nieuwe ketel

Als je een oude ketel vervangt door een moderne gascondensatieketel, is het goede nieuws dat je waarschijnlijk een behoorlijk bedrag bespaart op energiekosten.

De geschatte jaarlijkse besparing die je kunt realiseren op jouw energierekening door een oude ketel om te ruilen voor een moderne ketel. Bedraagt plusminus 600 euro.

Tegenwoordig zijn cv-ketels namelijk erg efficiënt, maar beschikken ze allemaal over verschillende functies. Sommige ketels maken gebruik van compressoren, andere van computersoftware waardoor er wordt gemeten hoeveel water jij gemiddeld verbruikt. Hier past de ketels zich dan op aan waardoor je veel energie bespaard.

Mocht je dus een oudere ketel in huis hebben, overweeg dan om een moderne en zuinigere variant aan te schaffen.

5 Welke grootte ketel heb je nodig?

Bij het kiezen van de best formaat ketel voor jouw huis, moet je twee dingen overwegen:

De letterlijke grootte en vorm (combi, conventioneel of systeem) van de cv-ketel en/of deze past in de ruimte die je in gedachten hebt. De juiste cv inhoud (grootte) zal goed moeten aansluiten bij jouw huis. Dit kun je door een verwarmingstechnicus laten meten, of je kunt zelf nagaan hoeveel heet water je verbruikt.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken hoeveel badkamers je beheerd. Als er namelijk twee mensen tegelijk warm water gebruiken heb je een grotere cv-ketel nodig.

Het is altijd een goede gewoonte om de verwarmingsinstallateur te vragen welke maatketel hij of zij het beste geschikt vindt voor jouw vereisten.