Waar je op moet letten bij een partytent kopen

Het plaatsen van een partytent in je tuin is om vele redenen leuk en handig. Zo kun je bijvoorbeeld in de zomer heerlijk in de schaduw genieten van je tuin, is het een ideale plek om tijdens een zwoele zomeravond te dineren, maar ook om tijdens een plotse regenbui te kunnen schuilen. Daarnaast zijn partytenten natuurlijk vooral ook heel praktisch tijdens feestjes en partijen. Bijvoorbeeld voor een bruiloft of een groot tuinfeest. Zeker op het moment dat je veel mensen in je tuin hebt rondlopen is het altijd handig om een mogelijke schuilplek te hebben voor te felle zon of die ene regenbui. Zo blijven je gasten droog, lopen ze geen zonnesteek op en blijft boven alles de sfeer lekker zomers.

 

partytent

 

Een partytent, maar welke?

Een party tent heeft dus veel voordelen. Wil je er echter een partytent kopen, dan loop je al snel de kans om te verdwalen in het oerwoud aan soorten en maten tenten die verkrijgbaar zijn. Er is namelijk veel diversiteit. Je hebt de spotgoedkope, makkelijk opvouwbare partytent die bij windkracht drie al begint te piepen en kraken, maar ook wat duurdere exemplaren waar je de zondvloed ook nog wel mee doorkomt. Om er achter te komen welke tent voor jouw tuin en voor jouw situatie het beste is, is het dus belangrijk om wat vooronderzoek te doen. In dit artikel vind je informatie over de meest gangbare types partytenten en een aantal handige tips als je er eentje wilt gaan kopen.

 

Waar moet je op letten?

Bij het kopen van een partytent is een aantal punten erg belangrijk. Logischerwijs is dat natuurlijk onder meer je budget. Het is belangrijk dat je deze van tevoren al enigszins bepaalt. Zo kom je minder snel in de verleiding om een duurdere tent dan noodzakelijk te kopen. Ook belangrijk is natuurlijk de omvang van je tuin. Heb je een grote achtertuin met veel open ruimte, dan kun je alle kanten op. Met een kleine tuin, is het natuurlijk niet aan te raden om deze vol te bouwen met een grote tent. Dan blijft er geen ruimte over voor de zon. Als derde is het slim om te kijken naar de grootte van de tent als deze is opgevouwen. In de winter zul je hem zeer waarschijnlijk niet nodig hebben en dan is het fijn als hij niet de halve zolder in beslag neemt.

 

Meer aandachtspunten

Dan punt vier. Waarvoor wil je de partytent in je tuin. En hoe vaak heb je hem nodig? Gebruik je een party tent maar één of twee keer per jaar voor een feestje, dan kun je beter geen superduur model nemen. Wil je hem echter de hele zomer lang in je achtertuin laten staan, dan is een beetje kwaliteit natuurlijk wel meegenomen. Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid moeite die je moet doen om een tent op te zetten. Tenten met een wand, vereisen over het algemeen meer tijd en moeite, maar die kun je wel weer langer laten staan en zijn meestal van betere kwaliteit.

 

Modellen

Partytenten kun je het makkelijkst verdelen in drie soorten: de easy up partytent, de pagodetent en de feesttent. Het makkelijkste en goedkoopste model is de easy up partytent. Dit is een makkelijk opvouwbare partytent van licht materiaal. Hij neemt daardoor ook bijna geen ruimte in beslag als hij op zolder ligt. Ideaal dus voor het Nederlandse klimaat, waarin dagen met lekker weer vaak worden afgewisseld met regen en kou. Daarin ligt ook gelijk het nadeel van de tent. Slaat het weer om, dan moet je de easy up partytent meestal snel weer afbreken. Wil je hem toch langer laten staan, overweeg dan om een degelijk model te kopen met bijvoorbeeld aluminium buizen in plaats van kunststof.

 

Pagodetent

De pagode komt oorspronkelijk uit China en is een zeshoekige overkapping die bovenin uitmondt in een punt. Een pagodetent heeft dezelfde vorm. Door de zeshoekige vorm kan de pagodetent goed tegen hardere wind en is hij ook heel geschikt om in te schuilen voor een bui. Daar tegenover staat dat de zeshoekige vorm de inrichting van de tent soms wel iets minder praktisch maakt als je hem vergelijkt met een rechthoekige feesttent.

 

Feesttent

Een feesttent is ideaal voor grotere gezelschappen. Door de rechthoekige vorm kun je veel mensen, stoelen en tafels in de tent kwijt. En waar nodig kun je er tijdens een bruiloft zelfs een volledig buffet in passen. Omdat feesttenten groot zijn, betaal je uiteraard wel een stuk meer. Het materiaal van de tent moet namelijk degelijk zijn om plotselinge windvlagen goed op te kunnen vangen. Koop dus standaard een feesttent met stalen of aluminium buizen in combinatie met een stevig tentdoek. Net zoals bij alle andere partytenten is het belangrijk om de tent goed te zekeren met lijnen en haringen.

 

Verschillende partytent accessoires

Geef je een feestje in je tuin? Dan kom je er natuurlijk niet met een tent alleen. Uiteraard hoort daar ook een inrichting bij. Veel verkopers van partytenten bieden dan ook een groot assortiment van alle mogelijke accessoires die je in jouw tent nodig kan hebben. Onder meer tafels, stoelen, feestverlichting en zelfs een lichtgewicht geluidsinstallatie. Deze heeft vervolgens weer de nodige aansluitingen nodig zoals een verlengsnoer. Ben je van plan om een groot feest te geven in je partytent en wil je deze uitgebreid inrichten, houd daar dan rekening mee bij het model partytent dat je koopt.

 

Hoe bereken ik de benodigde ruimte?

Wil je een grote groep mensen uitnodigen en wil je weten hoe groot je partytent daarvoor moet zijn? Houd als vuistregel aan dat je voor iedere persoon in je tent ongeveer één vierkante meter ruimte nodig hebt om het hem of haar een beetje comfortabel te maken. Dus in een tent van 18m2 kun je 18 personen kwijt. Ga je in de weer met tafels en stoelen? Maak er dan anderhalve meter van. Inclusief buffet? Dan is het twee vierkante meter. Het is bij een heel groot feest vrijwel nooit mogelijk om een enkele tent te vinden dat iedereen erin kan. Daarom is het vooral belangrijk om deze te reserveren voor bijvoorbeeld oudere mensen, of mensen met een handicap in je groep. Zo maak je jouw feest ook voor hen tot een groot succes. Of koop gewoon meerdere partytenten …

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *