Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe vloer?

Er zijn veel redenen die iemand ertoe bewegen om de huidige vloer te vervangen. De vloer bijvoorbeeld is beschadigd, ouderwets of gewoon versleten. Of misschien ben je wel gewoon toe aan een frisse wind in de woonkamer. Toch is het installeren van een vloer is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een vrij ingrijpende klus, zelfs als je het laat uitvoeren. De kamer moet waarschijnlijk helemaal leeg en is enige tijd niet te gebruiken. Ook kan je het laten leggen van de vloer niet zomaar ongedaan maken. Het is daarom belangrijk dat jij jezelf goed voorbereidt, of je nou een enkele kamer of het hele huis doet.

Kies het juiste materiaal

Hierbij hangt het natuurlijk een beetje af van wat voor gebruik de vloer zal zien. In een vochtige omgeving als een badkamer is het niet zo handig om een houten vloer te nemen bijvoorbeeld. Als je bijvoorbeeld tegels wilt, dan is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de temperatuur. In de badkamer bij mijn ouders is bijvoorbeeld geen radiator, en het raam staat altijd open. De vloer is daar gedaan met stenen tegels, en op m’n sokken was dat altijd een vervelende ervaring. Voor zoiets zou je dan liever voor een tapijt gaan. Gelukkig zijn er allerlei tegels te koop bij Vloerenzaak de vloeren outlet die goed passen bij vloerverwarming. Uiteraard kun je ook van hun professionele legservice gebruik maken.

Bedenk of het over vijf jaar ook nog mooi is

Het is lastig om jezelf in een toekomstige versie van jezelf te verplaatsen, maar je moet het toch even proberen. Misschien is er wel een type vloer ontzettend populair op het moment, maar raak je er gauw op uitgekeken. Bij een goede vloer is het wel de bedoeling dat deze tientallen jaren mee gaat. Het kan dus verstandiger zijn om een wat meer neutraal design te kiezen, zodat het er niet na een paar jaar alweer gedateerd uitziet.

Misschien toch een tapijt?

Ze zijn niet meer zo populair, maar toch een simpele tijdelijke oplossing. Als je er niet helemaal van overtuigd bent van welke vloer het gaat worden, kun je ervoor kiezen om een jaartje een tapijt te gebruiken. Je kunt zo experimenteren met kleuren en patronen voordat je het meer permanente werk laat gebeuren. Misschien kom je er dan achter of je die vloer nou wel of niet wilt. De moraal van het verhaal is toch wel dat je geen overhaaste beslissingen moet maken wat vloeren betreft. Hopelijk weet jij nu iets beter wat je zelf wilt!