Waarom een verbod op wegwerpplastic?

Sinds 3 juli 2021 is het gebruik van wegwerpplastic in Europa verboden. Hierbij gaat het om producten die slechts eenmalig gebruikt worden zoals: rietjes, wattenstaafjes en koffiebekers. Dit wegwerpplastic is inmiddels in veruit de meeste winkels vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Dit tot grote frustratie van ouders en mensen in de zorg aangezien de papieren rietjes een stuk minder gebruiksvriendelijk zijn. Maar waarom is er nou eigenlijk een verbod op wegwerpplastic? Lees snel verder en ontdek de redenen waarom de Europese Unie besloten heeft om deze drastische maatregel te nemen!

Zwerfaval bestaat grotendeels uit wegwerpplastic

De afgelopen jaren werd er steeds meer wegwerpplastic gevonden op de Europese stranden en in de omringende wateren waar het een negatief effect heeft op de dieren en planten. Dit is niet zo vreemd aangezien ruim 80% van het zwerfaval in zee bestaat uit wegwerpplastic. Plastic bevat vele giftige stoffen die niet door het milieu kan worden afgebroken. Niet voor niets duurt het ruim 450 jaar voordat een plastic petflesje is vergaan.

Doordat wegwerpplastic in de natuur blijft rondzwerven komen dieren hiermee in aanraking. Deze dieren eten het plastic vervolgens op of raken erin verstrikt, waardoor zij ernstig gewond raken. Hierbij is het belangrijk om te weten dat het plastic dat dieren opeten uiteindelijk weer in de natuur terechtkomen in de vorm van microplastic. Dit zijn hele minuscule plastic deeltjes die vandaag de dag in ons eten zit. Hiermee richt plastic dus ook schade aan onze gezondheid.

Soorten wegwerpplastic

Sinds het invoeren van het Europees verbod mag het wegwerpplastic nog wel gebruikt worden, maar niet meer worden verkocht. Toch denken veel mensen nog steeds dat er een totaal verbod op plastic is gekomen. Dit is niet het geval aangezien alleen de onderstaande plastic producten sinds 3 juli 2021 verboden zijn:

  • Wegwerpbestek
  • Wegwerpborden
  • Rietjes (medisch hulpmiddel uitgezonderd)
  • Wattenstaafjes
  • Ballonstokjes
  • Zakken
  • Roerstaafjes
  • Voedsel- en drankverpakkingen van piepschuim

Kies voor milieuvriendelijke alternatieven

Ben jij je inmiddels bewust van het gevaar van plastic en wil jij het gebruik hiervan aanzienlijk verminderen? Kies er dan eens voor om een bamboe tandenborstel te gebruiken. Deze tandenborstel is gemakkelijk te recyclen en zorgt ervoor dat jouw ecologische voetafdruk verminderd. Daarnaast weet je nu dat microplastics een steeds groter gevaar wordt in onze samenleving. Hierdoor is het een uitstekend idee om langzamerhand de overstap te maken naar tandpasta zonder microplastic. Op deze manier houd jij je gebit gezond zonder dat jouw lichaam te maken krijgt met deze minuscule plastic deeltjes. Wanneer verminder jij jouw gebruik van plastic?