Wandelen is Trendy

Open Instagram op een zaterdagmiddag en je ziet waarschijnlijk ten minste twee mensen die je kent, de wangen blozen en zelfvoldaan een frituurtje instoppen na hun wandeling. Bonuspunten voor een hond, dubbele bonuspunten als je een zonsopkomst achtergrond kunt plaatsen. 

Als het voelt alsof het wandelen plotseling in populariteit is gestegen, dan vergis je je niet. Een combinatie van januari-resoluties, Covid-19 en de populariteit van het nemen van selfies in de bergen heeft ertoe geleid dat een nieuwe generatie wandelaars de paden op gaat. Er is niets nieuws aan wandelen – we klauteren al over oneffenheden in het terrein sinds we kunnen lopen – maar wat trekt de mensen naar de paden en waarom komen ze steeds weer terug? Het gaat ze zeker niet alleen om de hashtags de Insta-stories. 

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van het wandelen. Wist je dat de huisarts met regelmatig zijn patienten een wandeling voorschrijft? De gezondheidsvoordelen zijn enorm, zowel fysiek als mentaal. Je gaat terug naar de basis, vooral als je sommige langeafstandswandelpaden in het buitenland ontdekt. Wij gingen voor je kijken en vonden een route direct op onze stoep en eentje in het mooie Ierland. Laten we er vanuit gaan dat we daar straks weer naartoe mogen vliegen. 

Pieterpad

Het Pieterpad is wereldberoemd in Nederland en is het ideale pad om te wandelen als je andere wandelaars wilt ontmoeten. Op elke andere Nederlandse wandelroute kun je je afvragen of een levende ziel er wel eens voet aan wal zet. Het Pieterpad is echter het meest populaire wandelpad van het land en wordt door vele wandelaars bezocht.

Het Pieterpad staat ook bekend als LAW 9 en begint in het noorden in het kustdorpje Pieterburen, en voert je dwars door Nederland naar het zuidelijkste puntje en de enige berg, de Sint Pietersberg (110 m hoog). De eerste dagen geniet je van een grote uitgestrektheid aan vlakke, open velden. Het middelste gedeelte doorkruist de vrij eenzame bossen van Drenthe en Overijssel. Het laatste deel loopt door het heuvelland van de zuidelijke provincie Limburg.

The Dingle Way

De Dingle Way is een populaire wandeling op het schiereiland Dingle in het zuidwesten van het mooie Ierland. Het pad loopt dicht bij de kust, en werkt zich rond de bergen, langs kleine dorpjes, velden, boerderijen, en vaak ook op het strand zelf.

Het schiereiland is erg mooi, maar het pad heeft twee nadelen: de helft van de tijd wandel je op asfalt. Geen probleem, kleine weggetjes, makkelijk lopen, niet veel verkeer, maar wees wel voorbereid. Het andere nadeel is dat de bergen, die tot meer dan 800 meter hoog zijn, aan de kant worden gelaten.