Wat houdt een meeloopstage precies in? 

Vaak krijg je op de middelbare school of in de eerste jaren van je vervolgopleiding te maken met een meeloopstage. Deze meeloopstage is bedoeld om het werkveld te verkennen en te kijken of dit echt wat voor jou is of niet. Eigenlijk houdt een meeloopstage in dat je meeloopt bij een bepaald bedrijf of organisatie. De meeloopstage duurt vaak niet al te lang en is puur bedoeld voor het opdoen van werkervaring en het verkennen van het werkveld. Zo krijg je een beter beeld bij alle carrièremogelijkheden die in de toekomst op je liggen te wachten, maar word je niet gelijk gebombardeerd met het echte werk.   

Hoe vind je een meeloopstage?  

Het vinden van een meeloopstage kan voor wat stress zorgen. Echter is dit vaak onnodig, omdat veel bedrijven en organisaties het juist leuk vinden om een stagiair mee te nemen in het werkgebied. Vaak wordt er bij grotere bedrijven echt een stagiair gezocht en kun je zelfs een sollicitatie doen. Bij kleinere bedrijven moet je vaak zelf iets meer moeite doen. Dit kan door bijvoorbeeld langs te gaan bij een bedrijf wat je interessant lijkt. Hier kun je vervolgens een open sollicitatie doen voor een meeloopstage. Vaak vinden kleine bedrijven dit erg leuk ondanks het feit dat ze er niet per se naar op zoek zijn.  

Het doel van een meeloopstage  

Een meeloopstage heeft een aantal doelen. Het is niet alleen bedoeld om leuk mee te lopen binnen een bedrijf. Vaak is het doel van een meeloopstage om je praktische vaardigheden te ontwikkelen en om kennis en inzicht op te doen binnen een bepaald vakgebied. Tijdens een meeloopstage zul je vaak theorie die je tijdens lessen hebt geleerd, terug zien komen in de praktijk. Hierdoor kun je gerichte vragen stellen aan binnen het bedrijf. Ook is een meeloopstage handig om te kijken of je überhaupt wel echt geïnteresseerd bent in een bepaald vakgebied. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je bijvoorbeeld altijd nog overschakelen naar een andere opleiding.  

Taken die je tijdens een meeloopstage krijgt  

Het fijne aan een meeloopstage is dat je niet gelijk heftige taken en verantwoordelijkheden krijgt. De specifieke taken zullen natuurlijk altijd afhankelijk zijn van het bedrijf en de afdeling waar je komt meelopen, maar over het algemeen gaat het vaak om assisterende taken. Ook kan het zo zijn dat je mag meedenken binnen een specifiek project. Dit is fijn om goed inzicht te krijgen binnen het vakgebied van je meeloopstage. Op het moment dat je niks mag doen, maar alleen maar overal mee naartoe wordt genomen is het dan ook slim om hier wat van te zeggen. Van meelopen leer je helaas niet zo veel als van meedoen of meedenken.