Wat is accountancy precies?

Een accountant is iemand die jaarrekeningen opstelt, controleert en de financiële administratie van een bedrijf verzorgt. In Nederland en België is accountancy een beschermd beroep. Je dient dus de juiste opleidingen te hebben afgerond voordat jij jezelf een accountant mag noemen. De accountantstitels zijn namelijk beschermd.Indien je geïnteresseerd bent in het werken als accountant, is HBO Accountancy studeren een must. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om accountancy WO te studeren. Ben je een ondernemer? Dan is het van belang dat je een goede accountant in dienst hebt, zodat jouw jaarrekeningen op de juiste manier verzorgd worden.

Advies van een accountant

Een accountant weet alles over financiën. Om deze reden treedt een accountant ook vaak op als een adviseur binnen een bedrijf. De accountant heeft een goed beeld van wat er binnen een bedrijf gebeurt, omdat alle cijfers door de accountant geanalyseerd worden. Iemand die een opleiding accountancy heeft gevolgd, is hierdoor bijvoorbeeld in staat om een medewerker die fraude pleegt te herkennen. Ook als er ergens meer winst kan worden behaald, zal dit de accountant vaak opvallen. Ben jij benieuwd naar eventuele verbeterpunten binnen de financiën van je bedrijf? In dit geval raden is het aan te raden om je accountant om hulp te vragen.

In de accountancy moet aan bepaalde eisen voldaan worden

Aan accountancy worden strenge eisen gesteld. Accountants hebben namelijk een belangrijke rol in de maatschappij. Om deze reden hebben accountants 5 fundamentele beginselen. Dit zijn de volgende beginselen: professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en vertrouwelijkheid. Een accountant is dus aan strenge regels gebonden.

Een controlerend accountant

Een accountant kan controlerend of samenstellend accountant zijn. Een samenstellend accountant is een accountant die allerlei verschillende taken verzorgt. Voorbeelden hiervan zijn het opstellen van de jaarrekening, het helpen van de administratie opzetten en het geven van advies. Vooral mkb ondernemingen kunnen hier veel baat bij hebben. Een controlerend accountant is een account die een klant meer zekerheid geeft door middel van een controle.

Een expert in accountancy inhuren

Vind jij het belangrijk dat jouw cijfers goed verzorgd zijn? In dit geval is het een goed idee om iemand met ervaring in accountancy in te huren. Een accountant kan jou helpen bij het opstellen van de jaarrekening, maar eventueel ook bij het opstellen van tussentijdse cijfers. Op deze manier krijg je tijdig een beeld van de situatie van je bedrijf en kun je hier ook rekening mee houden bij de bedrijfsvoering.

 

Als je op zoek bent naar een goede accountant, is het aan te raden om diverse bedrijven met elkaar te vergelijken. Tegenwoordig worden IT oplossingen en accountancy steeds vaker gecombineerd. Bij een moderne accountant ben je vaak in staat om jouw facturen en bonnen in te scannen. Het is aan te raden om na te gaan welke accountant het beste in staat is om jouw bedrijf te helpen. Een goede accountant kan een groot verschil maken voor een bedrijf. Het is daarom van belang dat je goed nagaat welk bedrijf het beste in staat is om jou te helpen.