Wat is anhydriet?

Anhydriet is een mineraal dat vaak geassocieerd wordt met uitdroging en droge omstandigheden. Het is eigenlijk de gedehydrateerde vorm van gips, wat betekent dat het minder water bevat. Dit mineraal wordt gekenmerkt door een chemische formule: CaSO4. Anhydriet kan verschillende kleuren hebben, zoals wit, blauwwit en donkergrijs, en heeft een witte streepkleur. Het is redelijk hard, ongeveer zo hard als een vingernagel, en heeft een gemiddelde dichtheid van 2,97 kilogram per kubieke decimeter. Het oppervlak van anhydriet kan er zowel glanzend als een beetje vettig uitzien. Maar hoe ontstaat het en wat zijn de toepassingen?

Vorming en eigenschappen

Het ontstaan van anhydriet is erg interessant en heeft te maken met hoe natuurlijke afzettingen van gips samengeperst worden. Onder invloed van druk en temperatuur ondergaan deze gipsen een proces dat diagenese wordt genoemd. Tijdens diagenese veranderen ze in anhydriet. Dit gebeurt vooral in gebieden waar veel verdamping plaatsvindt, zoals in de Noordzee tijdens het late deel van de Triasperiode. In die tijd werden grote hoeveelheden zouten afgezet door verdamping van zeewater. De afzettingen van anhydriet kunnen heel dik worden en fungeren als een soort afsluitende laag in de aardkorst. Dit betekent dat ze goede barrières vormen voor gesteentelagen die reservoirs van bijvoorbeeld olie en gas bevatten.

Toepassingen van anhydriet

Anhydriet heeft verschillende praktische gebruiken. In de bouwsector wordt het bijvoorbeeld soms gebruikt om dekvloeren te maken. Dit gebeurt door een vloeibaar mengsel van anhydriet en gips op een folie te gieten. Als dit mengsel droogt, ontstaat er een glad laagje van calciumsulfaat. Dit zorgt voor een mooie afwerking van de vloer. Om die reden installeren steeds meer mensen een anhydriet dekvloer met vloerverwarming. Daarnaast wordt anhydriet verrassend genoeg gebruikt om sojamelk te laten stremmen. Dit is een onverwachte toepassing van dit mineraal.

Meer dan alleen een mineraal

Anhydriet heeft niet alleen een wetenschappelijke en praktische waarde, maar wordt ook gewaardeerd binnen spirituele en helende contexten. Dit mineraal wordt soms ook wel “angeliet” genoemd. Men gelooft dat het kan helpen om contact te maken met engelen, gidsen, natuurwezens en andere positieve energieën. Daardoor is anhydriet een waardevol hulpmiddel bij meditatie en heling. Sommige mensen associëren anhydriet zelfs met de ontdekkingstocht van vorige levens en het loslaten en accepteren van problemen uit het verleden. Dus; wat kan anhydriet voor jou betekenen? Kijk anders eens naar een van de mooie dekvloeren van https://www.solidfloors.nl/ die daarmee gemaakt worden. Het is echt de moeite waard. Google het even of ga naar een vloerenwinkel online om erachter te komen of het wat voor je is!