Wat is de technische staat van jouw bedrijf?

Met staat bedoelen we in dezen niet hoe het gaat met het volume van je kas of je omzet, maar met de staat van het pand waarin je werkt. Wanneer dit een pand van jezelf is, lees dan zeker verder. Het is goed om met regelmaat na te gaan in wat voor staat het pand is waarin jij en je eventuele personeel werkt. Het gaat hierbij verder dan alleen de verwarming, stromend water en een slot op je deur.

Fundering

Om te beginnen is het goed om te kijken naar de fundering. Wat is de staat van de muren, ramen en deuren? Hoe stevig is het en is het brand en inbraakwerend? hoe zit het met de isolatie? Waar veel bedrijven zich hier in het begin om bekommeren, schiet dat er in de loop der jaren vaak bij in. Het is in die zin verstandig om op papier eens uit te werken waar je allemaal naar zou moeten kijken binnen een tijdslijn van 20 jaar en misschien zelfs langer.

Wanneer achteraf blijkt dat de brandveiligheid van jouw pand allang achterhaald is en je bedrijf op een duur in vlammen opgaat, had je gewild dat je hier aan gedacht had.

overige elementen

Wanneer we verder kijken, komen we uit bij de overige elementen in en om het pand. Als  we het over de binnenkant hebben dan dan kun je bijvoorbeeld denken aan de vloer. Ligt deze nog stevig op de grond? Is er sprake van holle ruimtes of vocht? Het kan zeker geen kwaad om eens per jaar goed na te gaan wat de staat van de vloer is, zeker wanneer je een wat groter pand hebt. Het zou namelijk kunnen zijn dat er sprake is van een onderliggend probleem. Denk bijvoorbeeld aan schimmel of houtrot. Wanneer dit probleem zich uitbreid ben je verder van huis als een eenmalige jaarlijkse controle. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld het dak van je pand. Is deze stevig en waterdicht? Is er een goede dakgoot welke zijn werk goed doet? Het is hierbij belangrijk om goed om de details te letten. Een aantal druppels of een klein scheurtje kan het begin zijn van een groter probleem.

gebruiksartikelen

Tenslotte hebben we nog de gebruiksartikelen binnen je bedrijf. Denk hierbij aan het meubilair. Is deze in technisch goede staat? Je kunt dit controleren door te kijken hoe stevig alles nog is. Tevens kun je kijken aan hoe de materialen eruit zien en hoe vaak je de afgelopen tijd zaken hebt moeten vervangen. Het lijkt misschien een grote investering om geheel nieuw meubilair aan te schaffen. Maar vergis je niet wat het kost om allerlei losse materialen en reparaties uit te voeren. Om nog maar te zwijgen van eventueel ontevreden personeel. Het is in die zin raadzaam om je personeel ook bij dit proces te betrekken. Hoe zien zij de technische staat van je bedrijf en de producten waar zij mee werken?

Een steekproefcontrole op een vaste controle uitgewerkt op papier in wat dat betreft een goede optie, maar het inspelen op de signalen van de mens zijn vaak nog veel belangrijker.