Wat is het verschil tussen een hydraulic ram en een hydraulic cutter? Wij leggen het uit!

Reddingsgereedschappen zijn er in allerlei soorten en maten. Hulpdiensten, zoals de brandweer en politie, hebben in hun assortiment vaak meerdere gereedschappen en apparaten, die ze kunnen inzetten in noodgevallen. Twee bekende voorbeelden van belangrijk reddingsgereedschap zijn de hydraulic ram en de hydraulic cutter. Alle reddingsdiensten die zichzelf – en natuurlijk anderen – serieus nemen, hebben deze gereedschappen in hun collectie. Maar waarvoor worden hydraulische rammen en de hydraulic cutter eigenlijk gebruikt? Hoe werken deze gereedschappen? En welke voordelen hebben ze? In dit artikel leggen we je uit wat het belangrijkste onderscheid is tussen een hydraulic ram en cutter!

Een hydraulic ram: werking & doel

Een hydraulic ram is een specifiek soort gereedschap, waarmee zware en sterke materialen (zoals metaal) via een cilinder uit elkaar gedrukt kunnen worden. Wanneer meerdere auto’s met elkaar in botsing zijn gekomen en de carrosserie ernstig is ingedeukt en beschadigd, is een hydraulische ram nodig om het metaal uit elkaar te duwen om bij de beknelde inzittende(n) te kunnen komen.

Een hydraulische cutter: werking & doel

Een hydraulische cutter kennen we ook wel onder de meer Nederlandse naam als de hydraulische schaar. Met een hydraulic cutter kan er eenvoudig door metalen plaatwerk geknipt worden om ruimte te maken. Een cutter bestaat uit twee armen, die via een pomp onder hoge druk uit elkaar geduwd kunnen worden en kunnen knippen. Bij ongevallen kunnen met dit gereedschap beknelde personen uit een autowrak bevrijd worden en kunnen er dus mensenlevens gered worden. De cutter oefent via oliedruk een enorme kracht uit op de metalen carrosserie van het voertuig, waardoor er snel een opening geforceerd kan worden. Hulpdiensten kunnen zo snel in actie komen en beknelde personen uit autowrakken bevrijden.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden met reddingsgereedschappen

Naast hydraulische rammen en hydraulische cutters zijn er nog diverse andere soorten reddingsgereedschappen die door hulpdiensten gebruikt worden in noodgevallen, zoals verkeersongelukken of rampen. Een van de bekendste soorten is de hydraulische spreider. Dit reddingsgereedschap bestaat uit zware metalen armen, die onder hoge druk uit elkaar geduwd kunnen worden, zodat er een opening in het metaal van een autowrak gemaakt kan worden.
Naast de hydraulische spreider beschikt vrijwel elk brandweerkorps in Nederland over zogenoemd combinatie gereedschap. Dit zijn reddingsgereedschappen die werken als een soort multitools en meerdere dingen tegelijk kunnen. Ze combineren de functie van hydraulische spreiders en hydraulische scharen in één handig apparaat. Er is dus keuze genoeg als je reddingsgereedschap zoekt!

Wat is het verschil tussen een hydraulic ram en een hydraulic cutter? Wij leggen het uit!