Wat is inkuilen precies?

Inkuilen is het bewaren van gras of mais en wordt in het algemeen door boeren of loonwerkers gedaan. Dit doen ze omdat er in de winter onvoldoende gras groeit om het vee voldoende te voeden. Daarom slaan ze in de zomer een extra voorraad in voor de winter zodat er ’s winters ook genoeg voer is.

Het woord inkuilen komt van uit vroeger, toen werd het voer nog echt “ingekuild”. Terwijl het tegenwoordig vaak tussen keerwanden of in een sleufsilo word gedaan. Maar de naam inkuilen wordt nog steeds gebruikt in de landbouw.

Bij inkuilen wordt is het zaak dat de de conservering van het gras zo goed mogelijk gebeurd. Dit geeft namelijk als resultaat dat je een goede kwaliteit voer hebt in de winter. Hierdoor zal de kwaliteit van de melk ook hoger zijn.

Bij mais inkuilen wordt eerst het mais gehakseld en daarna op een grote bult in een sleufsilo gebracht. Dit mais wordt daarna door diverse agrarische voertuigen stevig aangereden. Zo krijg je zoveel mogelijk voer op een plek. Het is belangrijk dat het vocht percentage zo laag mogelijk is bij het inkuilen. Anders kan je last krijgen van schimmel of broei in de kuil. Na het inkuilen is het ook zaak dat de kuil zo snel mogelijk luchtdicht wordt afgesloten met landbouwplastic en daar overheen nog een laag zand. Zo heb je het helemaal vocht en luchtdicht.

producten-sleufsilo-2

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *