Wat je moet weten over de nieuwe Wet ‘arbeidsmarkt in balans’

De Wet Arbeidsmarkt in Balans, ook wel WAB genoemd, is op 28 mei 2019 door de eerste kamer ingevoerd. In dit artikel vertellen we je meer over de Wet Arbeidsmarkt in Balans.

Wat is de Wet Arbeidsmarkt in Balans?

De Wet Arbeidsmarkt in Balans, ook wel WAB genoemd, is door Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het leven geroepen.De belangrijkste maatregelen uit dit wetsvoorstel wat is aangenomen hebben betrekking op de:

  • Cumulatieve ontslaggrond
  • Ketenregeling
  • Transitievergoeding
  • WW-premie
  • Oproepovereenkomst

Verder verandert er veel op het gebied van uitzendwerk en payroll.

 

Voor wie geldt de WAB:

 

De Wet Arbeidsmarkt in Balans geldt voor alle werkgevers in Nederland.  De wetgeving verandert voor iedere werkgever en deze gaan de impact ervan merken.

 

Voordelen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans:

  • Door de wekentelling krijgen medewerkers meer zekerheid en werkgevers meer continuïteit.
  • Deze wet bind medewerkers in deze krappe arbeidsmarkt zonder dat ze inleveren op hun flexibiliteit.
  • Iedere werknemers wordt gelijk behandeld ongeacht of deze beschikken over een vast- of tijdelijk contract. Ook flexwerkers worden door deze wet gelijk behandeld.
  • Deze wet biedt oproepkrachten meer zekerheid en een stabielere basis.

 

 

Transitievergoeding
Vanaf 2020 gaat de nieuwe transitievergoeding in. Dit betekend dat het niet in gaat na 24 maanden. Het maakt niet meer uit hoelang je al werkt bij je werkgever, je dienstverband is niet meer bepalend voor de transitievergoeding.

Ketensysteem
Het zogenoemde ketensysteem bepaald hoeveel tijdelijke overeenkomsten een medewerker mag ontvangen. Per 1 januari 2020 is dit maximaal 3 contracten voor bepaalde tijd. Daarna dient de werknemer een overeenkomst voor onbepaalde tijd te krijgen.

Wijzigingen Payroll en uitzendwerk!
In de nieuwe wet ontstaat er bij zowel payroll als uitzenden een driehoeksconstructie tussen de opdrachtgever, het payroll- of uitzendbedrijf en de medewerker. Payrolling wordt met de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans bijzonderder gemaakt ten opzichte van uitzenden. Het verschil tussen beide wordt duidelijk door twee elementen: De allocatiefunctie en exclusiviteit.

Nieuwe oproepovereenkomst!
Een werknemer moet minstens vier dagen van te voren worden opgeroepen. Een oproepkracht mag niet meer weigeren. Indien het oproepcontract meer dan twaalf maanden duurt moet de werkgever je in dienst nemen.

Meer weten over deze nieuwe wet? Lees dan verder op deze website.