Wat kost het wisselen van autobanden?

Het is inmiddels meer dan honderd jaar geleden dat de eerste auto in Nederland de weg op ging. In 1896 reed de hoffotograaf Adolphe Zimmermans namelijk in een Benz Victoria door ons land. Deze auto kreeg veel bekijks, omdat het destijds zo’n 4000 gulden kostte. In die tijd was dit een top-jaarsalaris. Gelukkig veranderen tijden, waardoor de auto al jaren niet meer weg te denken is uit het Nederlandse straatbeeld. Niet voor niets brengen wij ieder jaar opnieuw vele uren door in de auto. Toch heeft jouw geliefde auto van tijd tot tijd nieuwe banden nodig. Maar wat kost het wisselen van autobanden nou precies? Lees snel verder en wie weet ga jij binnenkort weer met een gloednieuwe set banden de weg op!

Autobanden wisselen van as

Het is belangrijk om te weten dat het mogelijk is om zowel de voor- als achterbanden te wisselen. De voornaamste reden hiervoor is dat de aangedreven as vaker slijt dan de andere as. Heb je een voorwiel aangedreven auto? Dan moet je ook rekening houden met de stuurkrachten die extra druk uitoefenen op de aangedreven as. Om ervoor te zorgen dat jouw autobanden gelijkmatig slijten is het verstandig om de voor- en achterbanden te verwisselen. Wanneer je hiervoor kiest dan kost dit je ongeveer €40. Houd er echter wel rekening mee dat er auto’s bestaan waarbij de voor- en achterbanden een andere maat hebben. Het wisselen van de voor- en achterbanden is dan bij deze auto’s helaas niet mogelijk.

Winterbanden wisselen

Rijd je al jaren op winterbanden? Dan is het je waarschijnlijk niet geheel onbekend dat je bij winterbanden regelmatig moet wisselen. Deze autobanden zijn namelijk niet gemaakt voor temperaturen boven de 7 graden, waardoor het noodzakelijk is om twee keer per jaar te wisselen. Tegenwoordig heb je hiervoor twee mogelijkheden:

  • Complete wiel wisselen
    Er is hierbij geen ventiel nodig wat ervoor zorgt dat het wisselen snel kan gebeuren. De kosten hiervan zitten altijd rond de €40.
  • Winterbanden op velgen wisselen
    Wanneer je voor deze mogelijkheid kiest dan moet je rekening houden met kosten die rond de €100 liggen. Dit komt doordat het wisselen van autobanden op velgen meer werk is. Er moet immers een nieuw ventiel komen en het wiel moet gebalanceerd worden.

 

Autobanden wisselen voor nieuwe banden

Natuurlijk kan het door de jaren heen gebeuren dat jouw autobanden volledig versleten zijn. Wanneer dit het geval is, dan is het verstandig om nieuwe banden uit te zoeken en te kopen. Het wisselen in deze situatie kost in vrijwel de meeste gevallen evenveel als het verwisselen van winterbanden. De voornaamste reden hiervoor is dat de gehele autoband vervangen dient te worden, er een nieuw ventiel per band moet komen en het wiel opnieuw gebalanceerd en gemonteerd moet worden.

Wil je liever jouw eigen banden aanschaffen om vervolgens door een bandenspecialist te laten monteren? Houd er dan rekening mee dat er in dit geval een toeslag wordt gerekend. Nu je weet wat het wisselen van autobanden kost, is het tijd om jouw auto te voorzien van nieuwe banden zodat jij weer zorgeloos kunt rijden!