Wat leer je tijdens een BHV cursus?

We kennen allemaal de uitdrukking ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’. Omdat deze ongelukken overal kunnen gebeuren is het juist voor ondernemingen belangrijk om over bedrijfshulpverleners te beschikken. Bedrijfshulpverleners zijn werknemers die getraind zijn om te handelen bij calamiteiten. Dit kan bij het uitbreken van brand zijn maar ook wanneer iemand onwel wordt op de werkvloer. Bedrijfshulpverlener word je na het succesvol volgen van een BHV cursus.

Wat houdt BHV in?
BHV is de afkorting van bedrijfshulpverlening en is bedoeld om een veilige werkomgeving te bewerkstelligen voor medewerkers, klanten en bezoekers. Bedrijven met medewerkers worden vanuit Arbowetgeving verplicht om te zorgen voor een gedegen bedrijfshulpverlening. Dat houdt ook in dat er voldoende bedrijfshulpverleners (BHV’ers) aanwezig moeten zijn. Als BHV’er word je specifiek getraind om bij calamiteiten hulp te kunnen bieden aan werknemers, klanten, bezoekers en andere personen op de locatie.

Welke taken heeft een BHV’er?
Als BHV’er leer je een beginnende brand te bestrijden en hoe je moet handelen bij de evacuatie van een pand. Daarnaast moet je als bedrijfshulpverlener eerste hulp kunnen bieden bij ongevallen. Soms worden BHV en EHBO met elkaar verward, maar een EHBO’er is niet hetzelfde als een BHV’er. Het verlenen van eerste hulp bij ongelukken is een facet van bedrijfshulpverlening maar BHV omvat daarnaast dus ook onderdelen als ontruiming en brandbestrijding. Een EHBO’er mag zich dan ook geen BHV’er noemen.

BHV’er worden
Wil je bedrijfshulpverlener worden dan volg je hiervoor een BHV cursus. Deze cursussen bestaan uit een aantal vaste onderdelen zoals EHBO, reanimatie met AED, levensreddend handelen en brandbestrijding en evacuatie. Je kunt een BHV cursus volgen op een opleidingsinstituut. Ook is het vaak mogelijk een cursus tot BHV’er in company te volgen. Het voordeel daarvan is dat je heel concreet situaties kunt oefenen in de omgeving waar je ook daadwerkelijk je vaardigheden als BHV moet aanwenden mocht er een noodsituatie ontstaan.

BHV certificaat
Heb je jouw BHV cursus met goed gevolg afgerond? Dan ontvang je een BHV certificaat. Hiermee ben je bedrijfshulpverlener en weet je hoe je moet handelen bij een calamiteit. Je hebt geleerd hoe je eerste hulp bij ongevallen moet verlenen. Ook weet je hoe je een beginnende brand blust en hoe je een pand ontruimt. Je certificaat heeft een geldigheidsduur van één jaar. Deze geldigheidsduur is per keer met jaar te verlengen met een BHV herhalingscursus. Met de BHV herhalingscursus houd je jouw kennis en vaardigheden als bedrijfshulpverlener up to date.