Wat wil jij later worden?

Wanneer je jong bent, is dat vaak een vraag die je regelmatig krijgt. Op het moment dat je dit leest, is de kans groot dat je zelf al kinderen hebt of deze misschien krijgt. Het is in die zin niet belangrijk meer wat jij wilt worden, maar wel hoe je je kinderen positief kunt inspireren.

In deze blog geven we een aantal tips om dat te realiseren.

Zakgeld

Wanneer je je kinderen zakgeld geeft, is het verstandig dit nooit voor niets te doen. In het volwassen leven krijg je immers ook niets voor niets. Het is in die zin verstandig om je kind dit uit te leggen. Wanneer ze dit snappen zullen ze ook beter begrijpen waarom ze bepaalde klusjes moeten doen. Als het gaat om de klusjes, kun je bijvoorbeeld denken aan kleine dingen zoals het opruimen van de vaat of het stofzuigen van hun kamer. Ook het opruimen van de kamer of het schoonmaken van het konijnenhok zijn bijvoorbeeld goede opties,

Uitdagende activiteiten

Wanneer het gaat uitdagende activiteiten, dan zijn er eigenlijk twee categorieën; binnen en buiten. Wanneer het slecht weer is is het fijn om binnen te zijn. Tegenwoordig is het dan vrij gebruikelijk voor kinderen om digitale producten te pakken. Denk aan de televisie of de computer. Ook hebben kinderen tegenwoordig op steeds jongere leeftijd een smartphone. Waarschijnlijk kun je je kinderen dit niet volledig ontnemen en dat moet je misschien ook niet willen. Wel is het goed om te letten op het soort spel of programma dat ze kijken / spelen. Een spel waarin ze bijvoorbeeld zelf een stad meten bouwen met alle verantwoordelijkheden van dien zal over het algemeen leerzamer zijn als een schietspel waar het uiteindelijke doel het uitroeien van de eindbaas is. Verder is het goed om een grens te stellen aan de tijd die aan digitale producten wordt besteed. De tijd die overblijft kunnen ze bijvoorbeeld besteden aan een uitdagende puzzel of een leuk familiespel.

Naar buiten

Wanneer het weer wat beter is, is het gezond om naar buiten te gaan, ook zeker voor kinderen. Als het gaat om positieve prikkels voor je kind die ze wellicht inspireren om tijden hun volwassen leven verder uit te werken dan kun je bijvoorbeeld aansturen op een balsport of een ander spel. Tevens is het goed om ze met meerdere kinderen te laten samenwerken om zodoende een uitweg te vinden. Tevens kan het leuk zijn om samen een hut te bouwen. Geef de kinderen een aantal steigerplanken met spijkers en een hamer en ze komen vaak een heel eind. Natuurlijk is het wel verstandig om een oogje in het zeil te houden. Alles voor de toekomst van jouw kind.