Wat zijn de gevolgen van een daklekkage? 

Het is belangrijk dat een daklekkage zo snel mogelijk verholpen wordt, en dat heeft ook een reden. Er zitten namelijk vervelende gevolgen aan een alleen gelaten daklekkage. Wat deze gevolgen zijn lees je hier. 

Waterschade en de gevolgen hiervan 

Één van de gevolgen van een daklekkage is waterschade, en deze schade kan zich op verschillende manieren tonen. Hieronder vind je een aantal symptomen van waterschade. 

  • Vochtplekken. Wanneer er een lekkage is in het dak zul je dit snel kunnen herkennen aan donkere vochtplekken op het plafond, of aan de bovenkant van de muur. Valt dit je op? Trek dan zo snel mogelijk aan de bel. 
  • Schimmel. Wanneer je niet meteen aan de bel trekt kan er namelijk schimmel vormen op deze plekken. Schimmels groeien namelijk het allerbeste op warme en vochtige plekken. 
  • Ongedierte. Ook ongedierte zoals mieren, kakkerlakken en muizen komen op deze plekken af. 
  • Beslagen ramen. Het is je vast wel eens opgevallen dat na het douchen, of na het koken, de ramen kunnen beslaan. Dit is dan nog geen reden voor paniek. Pas wanneer de ramen langdurig beslagen zijn is het tijd om op zoek te gaan naar de oorzaak. 
  • Gezondheidsproblemen. Als laatste kan waterschade voor gezondheidsproblemen zorgen. Wanneer de luchtvochtigheid verhoogt kan dit namelijk op je longen slaan. 

De dakconstructie 

Een ander gevolg van een daklekkage is schade aan de dakconstructie. De dakconstructie is het onderdeel van het dak wat alles bij elkaar houdt. Wanneer een daklekkage ontstaat, of dit nou komt door een kapotte dakpan of een scheur in de dakbedekking, kan dit betekenen dat ook de dakconstructie aangetast wordt. Dit gebeurt vaak wanneer een lekkage niet snel genoeg verholpen wordt. Wanneer dit het geval is moet het dak gerenoveerd worden, om te voorkomen dat het dak verzakt. Een dakrenovatie is geen goedkope klus en kan meerdere dagen duren. Dit is dus niet alleen vervelend voor jouw portemonnee, maar het kost ook veel tijd. 

Een dakreparatie is vaak snel opgelost. Wanneer er op tijd aan de bel getrokken wordt kan de dakdekker vaak de lekkage met een nieuwe dakpan of wat lijm gemakkelijk verhelpen.