Wegwerp mondkapjes of wasbare mondkapjes?

Ze zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij: mondkapjes. Vanwege de Corona uitbraak heeft tegenwoordig elke Nederlander mondkapjes in huis. Sommige mensen kiezen voor uitwasbare mondkapjes en anderen kiezen voor wegwerp mondkapjes. Beide opties zijn een verstandige keuze! Het enige lastige is dat er zoveel keuze is en dat ze op zoveel plaatsen verkrijgbaar zijn, dat je veel verschillende mondkapjes tegen zal komen. Deze blog helpt je verder met het kiezen welke mondkapjes je het beste kan kopen.

Waarom voor wegwerp mondkapjes kiezen?

Een wegwerp mondkapje is voor eenmalig gebruik. Je kunt de mondkapjes maximaal drie uur dragen met volledige bescherming. Na deze drie uur moet je ze vervangen. Doordat het een wegwerp mondkapje is, ben je er wel van verzekerd dat je altijd goed beschermd bent. Gooi je mondkapje gelijk na gebruik weg en pak een nieuwe voor de volgende keer dat je er één nodig hebt. Hierdoor verzeker je jezelf van goede bescherming. Je moet dus vaak je mondkapje vervangen. Dit is dan ook gelijk het grootste nadeel aan een wegwerp mondkapje. Je hebt er veel van nodig als je de hele dag of vaker per dag een mondkapje op moet. Het is dus een niet-duurzame keuze. 

Waarom kiezen voor een wasbaar mondkapje?

Wasbare mondkapjes zijn gemaakt van materiaal dat je kan wassen en langer meegaat, bijvoorbeeld katoen. Deze mondkapjes kan je vaker gebruiken, maar moet je wel na ieder gebruik wassen. Je moet de mondkapjes op 60 graden wassen en geen wasverzachter gebruiken. Op die manier blijven de mondkapjes lange tijd veilig om te dragen. Een groot voordeel is dat deze mondkapjes dus duurzamer zijn, doordat ze langer te gebruiken zijn. Hierdoor is er ook minder milieuvervuiling, omdat je de mondkapjes niet hoeft weg te gooien. Een nadeel is dat je sneller de neiging hebt om een mondkapje niet veilig te dragen. Als je niet na elk gebruik het mondkapje uitwast, vervalt de veiligheid van het mondkapje. Bij wasbare mondkapjes raak je sneller in de verleiding om ze meerdere keren te gebruiken dan bij wegwerp mondkapjes.

Hoe moet ik een mondkapje kopen?

Een mondkapje kopen is geen moeilijke taak. Je kan op veel verschillende plekken mondkapjes kopen. Zowel online als offline is een groot aanbod te vinden. Bij het aanschaffen moet je alleen wel met verschillende dingen rekening houden. Zo moet je ten eerste kiezen of je een wasbaar mondkapje wil kopen of dat je wegwerp mondkapjes wil kopen. Daarnaast moet je natuurlijk kijken naar het design. Mondkapjes zijn er in vele verschillende soorten en maten. Kies je voor een leuk patroon of voor effen witte mondkapjes, de keuze is reuze. Kies vooral een mondkapje die jij fijn vindt om te dragen!