Welk hout voor je open haard?

Al het hout verbrandt, maar niet alle houtsoorten branden hetzelfde. Sommige branden heter, langzamer en schoner dan andere. Sommige roken veel, en sommige bevatten veel sap of hars waardoor je schoorsteen snel verstopt raakt. Daarom branden de beste soorten brandhout voor een houtkachel of open haard heet en relatief gelijkmatig, waarbij ze meer warmte produceren en doorgaans vollediger branden.

 

Hardhout Brandhout

Hardhout zoals esdoorn, eiken, essen, berken en de meeste fruitbomen zijn de best brandende houtsoorten die je een heter en langere brandtijd geven. Deze houtsoorten hebben de minste pek en sap en zijn over het algemeen schoner te hanteren. Hardhout is echter over het algemeen duurder dan naaldhout en is vatbaarder voor het achterlaten van klinkers, een hard en steenachtig residu, in de overgebleven as.

 

Berk

Als je berkenbrandhout verbrandt, let dan op de dikke binnenste bruine schors die het floëem wordt genoemd. Deze schors houdt veel vocht vast en kan voorkomen dat het hout gelijkmatig uitdroogt. Daarom is het het beste om berken te mengen met een ander type hardhout voor een schonere verbranding en minder rook.

 

Naaldhout Brandhout

Naaldhout is de goedkoopste houtsoort die je kunt kopen. Spar is de beste keuze, maar ander naaldhout omvat grenen, balsem, sparren, ceder, tamarack, els en populier. Naaldhout verbrandt sneller en laat fijnere as achter in vergelijking met hardhout. Ze kunnen ook rommelig zijn om te hanteren, vooral dennen, sparren en balsem, omdat ze ervoor zorgen dat creosoot zich sneller ophoopt in je schoorsteen.

 

Zorg ervoor dat je hout droog is

Je mag nooit “groen” of onvoldoende gedroogd hout verbranden, aangezien het minder warmte en meer rook (en uiteindelijk creosoot) produceert dan goed gedroogd of gekruid hout. Voor een goede opslag moet je je hout stapelen voor een efficiënte luchtcirculatie, alleen aan de bovenkant afgedekt, en ervoor zorgen dat het grondig droog is voordat je het verbrandt. Een goede vuistregel is om je brandhout te roteren, zoals bij het verbranden van het oudere, droge hout, om houtrot en afval te voorkomen. Hout moet een vochtgehalte hebben van slechts 15 tot 25 procent om te verbranden. Met een vochtgehalte van meer dan 25 procent is hout moeilijk te starten en brandt het slecht en inefficiënt, waardoor er overmatige hoeveelheden waterdamp en rook ontstaan.

 

Openhaardhout in zakken bestellen bij Goldenflame

je kunt alle bovengenoemde houtsoorten, maar ook andere soorten makkelijk en snel bestellen online. Dit scheelt zoeken naar de juiste blokken en onnoDig sjouwen. Je kunt de meeste soorten openhaardhout in zakken bestellen bij Goldenflame