Zo plant je een beukenhaag

Beukenhagen zijn enorm populair. Veel tuinliefhebbers gebruiken deze haag als afscheiding in hun tuin. Ze zijn erg geliefd door het robuuste karakter en kunnen goed tegen wind en vorst. Beukenhagen zie je in zowel strakke tuinen als informele tuinen. En niet alleen de particulier geniet van deze mooie haag. Ook in parken en bedrijfstuinen zie je steeds vaker de beukenhaag; geregeld in mooie vormen aangelegd. Zodra de herfst begint, kun je genieten van de prachtige kleuren die de bladeren hebben. In het voorjaar vallen deze eraf, maar al vrij snel zie je weer nieuw blad aan de haag verschijnen.

Kies de juiste plek

Een beukenhaag planten doe je niet zomaar even. Het is belangrijk dat je van tevoren goed nadenkt op welke plek deze komt. De haag moet immers goed kunnen groeien. Ze kunnen erg oud worden en zijn dan niet meer goed te verplanten. Uiteraard kun je ze dan wel verwijderen, maar weet dat ze meestal niet meer opnieuw aangroeien. Beukenhagen hebben gelukkig geen probleem met ons klimaat en daarom is het ook niet moeilijk om zo’n haag te planten. Bijkomend voordeel is dat een beukenhaag geen hoge eisen aan de bodem stelt. Let er wel goed op dat de bodem niet te nat of lemig is.

Stappenplan beukenhaag planten

Je kunt een beukenhaag het beste in de herfst planten. Kies een bewolkte en windstille dag uit. De volgende stappen zijn belangrijk bij het planten van een beukenhaag:

 

–    Zorg dat voor het plaatsen de planten goed vochtig zijn;

–    Om de haag recht te planten is het verstandig een touw te spannen;

–    Plantsleuf of plantgaten uitgraven (vuistregel: plantgat 1,5 tot 2 keer zo breed als wortels of kluit van de plant);

–    Plaats planten in de gaten;

–    Vul de gaten op met aarde. Je kunt dit eventueel nog vermengen met wat compost;

–    Aarde krachtig aanstampen (niet te hard);

–    Geef veel en lang water aan de planten totdat ze goed vastzitten.

Naderhand is het belangrijk dat je de vers geplante beukenhaag niet bemest. Houd ook de bodem goed in de gaten. Indien die erg vochtig is, is het verstandig om een drainagelaag of drainageslang aan te leggen. Gelijk na het planten kun je te lange takken wegsnoeien. Geef zeker in het begin de beukenhaag genoeg water.