Zo realiseer je duurzame inzetbaarheid van je personeel 

Veel bedrijven kampen met enorme personeelstekorten en dus stonden er nog nooit zoveel vacatures open. Het is voor bedrijven dan ook een absolute must om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van het personeel. Vooral nu, wil je dat je personeel tevreden is en zich kan blijven ontwikkelen binnen de organisatie. Je wilt immers voorkomen dat je medewerkers hun werkgeluk buiten de deur gaan zoeken. De werkgever dient dan ook alle mogelijkheden bieden waardoor de werknemer een toekomst ziet in de organisatie. Ook dient de ontwikkeling van de werknemer te worden gemonitord aan de hand van een clientvolgsysteem. Veranderingen in de wensen en behoeften kunnen zo worden opgemerkt.   

Wat houdt duurzame inzetbaarheid in   

Voordat we verder ingaan op manieren om duurzame inzetbaarheid te realiseren, is het eerst belangrijk dat we weten wat het eigenlijk inhoudt. Duurzame inzetbaarheid draait om het behoud van het personeel. Dit gebeurt op basis van het bevorderen van de (mentale) gezondheid, motivatie en productiviteit van de werknemer op de lange termijn. In andere woorden dient de werkgever dus alles uit de kast te halen om ervoor te zorgen dat de werknemer zijn of haar werk zo goed mogelijk kan uitvoeren en zich kan blijven ontwikkelen. Een medewerker die op de lange termijn inzetbaar blijft heeft zowel voor de werkgever als voor de werknemer zelf positieve gevolgen.  

Het centraal zetten van de werknemer  

Bij duurzame inzetbaarheid staat het centraal zetten van de werknemer altijd centraal. Elke werknemer heeft immers andere wensen en behoeften. Het is dan ook van belang dat de werkgever op basis van gesprekken achter deze wensen en behoeften komt. Wil de werknemer zich graag verder ontwikkelen binnen de functie? Of wil men juist een nieuw takenpakket op zich nemen? Hier moet de werkgever achter zien te komen. Alleen zo kan de werkgever de juiste faciliteiten aanbieden waardoor de werknemer zichzelf kan blijven ontwikkelen. Ook dient de werkgever ondersteuning te bieden. Vooral door jonge werknemers wordt begeleiding en goede ondersteuning zeer erg gewaardeerd.   

Arbeidsmobiliteit is een belangrijk onderdeel  

Wanneer we het hebben over de duurzame inzetbaarheid van werknemers, kan het begrip ‘arbeidsmobiliteit’ eigenlijk niet achter blijven. Arbeidsmobiliteit is immers een zeer belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid. Arbeidsmobiliteit heeft betrekking op de interne verschuiving van een werknemer binnen het bedrijf. Zo kan een medewerker binnen de organisatie zich verplaatsen naar een andere afdeling of functie. Ook externe arbeidsmobiliteit kan plaatsvinden. Hier gaat een werknemer juist bij een ander bedrijf op zoek naar nieuwe mogelijkheden.