Zonneschermen – parasols

Een populaire parasolvariant zijn de Asia parasols. Met hun speelse applicaties en gedessineerde stoffen brengen ze exotische flair in de tuin. Het opzetten is eenvoudig omdat het formaat klein is: je kunt het in je hand houden als een parasol of gebruik een standaard om het stevig te installeren in de tuin of op het balkon. Veel modellen worden nog met de hand gemaakt en toveren je tuin om tot een oase van welzijn. Maar ook als decoratief element in het interieur van het huis kan de Azië-parasol punten scoren.

Van rond tot rechthoekig – de verscheidenheid aan vormen van de parasols

De vorm van de parasol is een kwestie van smaak, maar ook een kwestie van ruimte. Of het nu rond, achthoekig, rechthoekig of vierkant is – er zijn bijna geen grenzen aan de verscheidenheid aan vormen. Het formaat is nu ook aangepast aan bijna alle eisen: of het nu voor het balkon of de tuin is, voor elke ruimte is er de perfecte parasol. De klassieke versie met een diameter van 1,5 meter is ideaal voor balkons. Ook leest u in ons magazine welke zonwering bijzonder geschikt is voor op het balkon. Wil je daarentegen de parasol op het terras of in de tuin neerzetten, dan kan je de lounge of eethoek snel afdekken met een parasol van 10 meter lang. Zelfs vrienden van ongebruikelijke ontwerpen zullen vinden wat ze zoeken in parasols. Naast de klassieke ronde of rechthoekige modellen, die een bijzonder lust voor het oog zijn, zijn er gedurfde gebogen vormen. Parasols met kleine plastic panelen die uitwaaieren in plaats van de gebruikelijke polyester stof zien er ook interessant uit. Een grote parasol en een aantrekkelijk design spelen een bijzonder belangrijke rol in de gastronomie. Wij vertellen u hoe u uw gasten met parasols voor de gastronomie tegen de zon kunt beschermen en tegelijkertijd de buitenruimte uitnodigend kunt maken.

Hout, raffia of kunststof – materialen voor parasols

De materialen moeten bestand zijn tegen weersinvloeden zodat de parasol nog voldoende bescherming biedt tegen wind en regen en niet beschadigd raakt. Dit is vooral belangrijk voor de vrijdragende parasol vanwege de installatietechniek. Flexibele en tegelijkertijd stabiele aluminium constructies zijn bijzonder nuttig gebleken omdat ze ook erg licht zijn. Maar hoogwaardige houtsoorten zoals eucalyptus zijn ook uitstekend bestand tegen weer en wind – en worden daarom vaak gebruikt voor parasols.

De bekleding bestaat meestal uit katoen, polyester, polyolefine of polyacrylonitril. Deze stoffen zijn bijzonder goed bestand tegen wind en regen. Ze bieden ook een goede UV-bescherming. Ook de lichtechtheid speelt een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. Wie zou willen dat de knalrode parasol na een paar uur pas lichtroze glinstert? Let er bij het kopen ook op dat de hoes vervangen kan worden. Bij schade hoeft u geen compleet nieuwe parasol aan te schaffen. De beste, maar ook de duurste, zijn zonweringdoeken. Ze bieden een hoge UV-bescherming, een goede lichtechtheid en zijn ongevoelig voor meeldauwvlekken. Hierdoor kunnen deze parasols voor langere tijd aan vocht worden blootgesteld zonder dat er een beschermhoes overheen hoeft.